Badkamer lekkage opsporen en verhelpen

Lees verder

De badkamer is een lekkagegevoelige ruimte. Ga maar na: douchen, tanden poetsen, het toilet doorspoelen… Allemaal activiteiten waarvoor we water gebruiken. De badkamer is een plek waar veel waterleidingen en afvoeren samenkomen. Al deze leidingen kunnen een lekkage veroorzaken. Het is belangrijk om een badkamer lekkage snel op te sporen en te verhelpen, voordat vocht en schimmel een eigen leven gaan leiden. Wij leggen je uit hoe je dit kunt doen!

Oorzaken badkamer lekkage

Naast barsten in waterleidingen, kunnen ook scheurtjes in kitranden, slecht voegwerk, loszittende tegels of het doucheputje de oorzaak van een lekkage in de badkamer zijn. Heb je een ligbad of jacuzzi? Deze baden bevatten veel slangen en kunnen dus een bron van problemen zijn.

Wat de oorzaak ook is, een lekkage in de badkamer moet snel verholpen worden.

Lekkage badkamer opsporen: stappenplan

Een loodgieter kan met geavanceerde hulpmiddelen de lekkage in jouw badkamer in veel gevallen snel opsporen. Liever zelf een lekkage opsporen en oplossen? Volg dan onderstaand stappenplan.

1. Controleer het tegelwerk

Controleer het tegelwerk in de badkamer op barsten en afbrokkelende stukken. Zit er een barst in een tegel? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage.

Wanneer je geen barsten vindt, is het raadzaam om met een platte schroevendraaier zachtjes op de tegels te tikken. Holle tegels kunnen duiden op een lekkage. Vervang kapotte tegels zo snel mogelijk.

2. Controleer kitranden en voegen

Kitranden kunnen naar verloop van tijd loslaten. Check of alle kitrandjes nog goed hechten en of er geen scheuren in zitten. Kun je met een dun mesje tussen de kitnaad en de tegel? Dan kan dit de oorzaak van het probleem zijn.

Reinig of vervang de aangetaste kitnaden. Ook achter voegranden kunnen kleine lekkages ontstaan. Controleer deze op dezelfde manier als de kitranden.

Badkamer lekkage

3. Controleer het doucheputje

Als je geen lek kunt vinden in de kitranden of het voeg- en tegelwerk, dan is het slim om het doucheputje goed te bekijken. Ook hier moeten alle naden goed aansluiten, zonder scheurtjes. In de afvoer zelf kan ook een lekkage zitten.

4. Sluit rozetten goed af

Controleer alle rozetten in je badkamer. Veel leidingen zijn verfraaid met een dergelijk kapje, maar wanneer deze niet goed zijn afgesloten, kan er al snel een lekkage ontstaan.

Sluit ze dus goed af en zorg dat er voldoende kit tussen het schroefdraad en de tegels zit.

5. Controleer de afvoeren

Ook afvoeren kunnen een bron van problemen zijn. Een verstopte afvoer kan leiden tot een lekkende waterleiding. Controleer alle afvoeren in je badkamer en kijk of het sifon goed vastzit. Hieronder zie je wat een sifon is.

Sifon badkamer

Hulp nodig bij het verhelpen van een lekkage?

Heb je bovenstaand stappenplan doorlopen, maar de lekkage nog steeds niet gevonden? Dan kan er een probleem zijn met de waterleidingen. Deze leidingen zitten verstopt in de badkamermuren en zijn dus niet zo 1-2-3 te vinden. Check voor en nadat je gaat slapen de watermeterstand. Is de stand veranderd, terwijl je zelf geen water hebt verbruikt, dan is er iets mis.

Om grote problemen te voorkomen, is het raadzaam om bij een lekkage in de waterleiding niet zelf aan de slag te gaan. Een ervaren loodgieter kan een badkamer lekkage vaak opsporen en verhelpen zonder hak- of breekwerk.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is fijn als je een lekkage in de badkamer zelf kunt opsporen en verhelpen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
Zorg dat je de badkamer regelmatig controleert met behulp van het stappenplan. Vervang slechte of verouderde kitranden, tegels, rozetten en doucheslangen, en houd ze goed schoon. Vuil en schimmels kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van de verschillende onderdelen snel achteruit gaat.

Benieuwd of bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn of wat je nog meer kan doen bij lekkage? 040 Loodgieter adviseert jou graag. Wij kunnen de juiste producten leveren en vervangen, zodat we jou al het werk uit handen nemen. Kijk voor meer informatie onze sanitair pagina of neem telefonisch contact op met 040-2051882 of stuur een mail naar info@040loodgieter.nl.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Odette Herijgers

040 Loodgieter denkt vanaf de eerste plannen goed mee, let zelf goed op duurzaamheid van materialen en komt met alternatieve voorstellen. Nick en Frank letten goed op het vakmanschap van alle mensen die nodig zijn om een klus te klaren. Daarnaast maken ze reële planningen zodat je van te voren weet waar je aan toe bent.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

10

Onze klanten beoordeelden 040 Loodgieter met een gemiddelde score van: 10. Wilt u weten hoe 040 Loodgieter door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Loodgieter vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×