Lekkage waterleiding opsporen en oplossen

Lees verder

We maken elke dag gebruik van onze waterleiding. Tijdens het poetsen van onze tanden, wanneer we het toilet doorspoelen of als we een wasje draaien. Een lekkage in een waterleiding is dan ook erg vervelend. Zeker omdat deze lekkages niet meteen zichtbaar zijn. Hierdoor krijgen vocht en schimmel de kans om zich snel uit te breiden. Belangrijk dus om een lekkage aan je waterleiding snel op te sporen en te verhelpen.

Lekkage waterleiding opsporen

Een waterleiding vertakt zich door het huis tot verschillende kleine leidingen. Deze leidingen bevinden zich vaak achter muren en onder vloeren. Dit maakt het zo lastig om een lek in de waterleiding op te sporen.

De bron van de lekkage bevindt zich vaak op punten waar een leiding vertakt. De leiding kan op een verkeerde manier zijn aangelegd, waardoor er speling ontstaat tussen de verschillende vertakkingen. Daarnaast kan een lekkage ontstaan door een kapotte waterleiding of door het boren tijdens kluswerkzaamheden.

Hoe spoor je een waterleiding lekkage op?

Vermoed je een lekkage aan de waterleiding? Dan is het tijd voor actie. Bij vochtplekken op muren en vloeren zit de bron van de lekkage waarschijnlijk achter de muur of onder de vloer.
Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Water zoekt namelijk altijd de weg van de minste weerstand. Hierdoor hoeft de lekkage zich niet bij zichtbare vochtplekken te bevinden. Controleer daarom ook alle zichtbare waterleidingen in de woning.

Ga met een droog doekje langs alle leidingen (sla vooral de badkamer niet over) en kijk of je vocht, roest of kalksporen tegenkomt. Wanneer dit het geval is, heb je de lekkage gevonden. Bevindt de bron van de lekkage zich toch achter de muur of onder de vloer? Dan zit er helaas niets anders op dan de muur open te breken.

Lekkage waterleiding oplossen

Bij een lekkage aan een waterleiding adviseren wij altijd om niet zelf aan de slag te gaan. Een waterleiding is zeer complex. Een ervaren loodgieter kan een lekkage vaak opsporen en oplossen zonder hak- of breekwerk. Dit is hoe onze loodgieters te werk gaan:

1. Hij draait de hoofdkraan dicht.

Zo loopt er geen water meer door de leiding.

2. Hij verwijdert de waterleiding op de plek waar het kapot is.

Dit doet hij met een ijzerzaag.

3. Hij verwijdert met een schuurpapiertje de bramen aan de waterleiding.

Dit zijn scherpe randen op de plek waar het is afgesneden.

4. Hij bevestigt nieuwe knel- of soldeerkoppelingen en plaatst een nieuwe koperen buis tussen deze koppelingen.

Hij zorgt ervoor dat de bramen ook aan deze buis zijn weggeschuurd.

5. Hij draait de knelkoppeling stevig aan.

Met een steeksleutel, of hij soldeert de soldeerkoppelingen.

Voorkom lekkage aan waterleidingen

Een lekkage aan de waterleiding is niet altijd te voorkomen. Als je niet precies weet waar leidingen verstopt zitten, kun je tijdens het klussen gemakkelijk een leiding raken.
Toch zijn er dingen die je kunt doen om de kans op een lekkage te verkleinen. Laat de leidingen regelmatig controleren. Een loodgieter kan slijtageplekken opsporen en behandelen. Om vorstschade aan de waterleiding te voorkomen, is het slim om alle buitenkranen in de winter af te sluiten.

Daarnaast kun je waterleidingen isoleren en een aftapkraan op het laagste punt van de waterleiding aanbrengen. Bij vorst draai je deze kraan dicht en de buitenkraan open om water uit de waterleiding te laten lopen.

Hulp nodig bij het opsporen en oplossen van een lekkage?

Meer weten over wat te doen bij een lekkage? Neem telefonisch contact met ons op via 040-2051882 of stuur een mail naar info@040loodgieter.nl. Wij zijn als loodgieter in Eindhoven en omstreken actief! Ook voor een lekkage in de keuken kunt u ons bereiken!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

J Bruurs Eindhoven

040 Loodgieter heeft bij ons afgelopen zomer een inbouwreservoir geplaatst met een sphinx closet, en betegeld. Alles is volgens afspraak gemaakt en netjes achtergelaten. Echt een vakman 1e klas. Tot de volgende keer!

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

10

Onze klanten beoordeelden 040loodgieter met een gemiddelde score van: 10. Wilt u weten hoe 040loodgieter door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040loodgieter vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×