Vloerverwarming lekkage herkennen en oplossen

Lees verder

Vloerverwarming is een comfortabele aanvulling voor jouw woning. Het zorgt ervoor dat de vloer niet koud aanvoelt en dat er een gelijkmatige warmte door de woning wordt verspreid. Hoewel vloerverwarming een aantal grote voordelen met zich meebrengt, heb je soms ook kans op problemen met een vloerverwarming. Een voorbeeld van zo’n probleem is een lekkage.

Wanneer je een vloerverwarming lekkage hebt, hoef je niet direct in paniek te raken. De lekkage kan worden opgelost. De beste manier om de lekkage in jouw vloerverwarming op te lossen, is door een professional in te schakelen, zoals 040 Loodgieter. Een vakman weet namelijk precies wat hij doet en zorgt er dus voor dat alles op een professionele manier gebeurt.

Je kunt de vakman wel op weg helpen. Hoe je dit kunt doen, vertellen wij je graag in deze blog.

Hoe ontstaat een vloerverwarming lekkage?

Het lastige bij een vloerverwarming lekkage is dat je dit vaak niet direct in de gaten hebt. De lekkende leidingen liggen namelijk onder de grond. Meestal kom je er pas achter als het lek al schade heeft aangericht. Drie mogelijke oorzaken van een vloerverwarming lekkage zijn:

1. Een fout bij het aanleggen van de leidingen

Een vloerverwarming lekkage kan allereerst ontstaan doordat er fouten zijn gemaakt bij de aanleg van de leidingen.

2. De koppelingen van de vloerverwarming zijn niet goed aangebracht

Een andere oorzaak van een vloerverwarming lekkage is wanneer de koppelingen van de vloerverwarming niet goed zijn aangebracht. Wanneer en dagelijks druk staat op niet goed aangebrachte koppelingen, kunnen deze losschieten waardoor er een lekkage ontstaat.

3. Boring in een leiding van de vloerverwarming

Een lek in de vloerverwarming kan ook ontstaan doordat je aan je vloer aan het werk bent en je per ongeluk in een leiding van jouw vloerverwarming boort. Wanneer dit gebeurt, is dat natuurlijk erg vervelend. Maar een voordeel van deze oorzaak is dat je wel precies weet waar de lekkage zich bevindt.

Hoe merk je dat een vloerverwarming lek is?

Wanneer jouw vloer is voorzien van vloerverwarming, is het belangrijk dat je weet hoe je een lekkage kunt herkennen. Hoe eerder je weet dat je last hebt van een lekkage, hoe meer schade je kunt voorkomen.

Allereerst raden wij aan om te checken of jouw CV ketel drukverlies aangeeft. Is dit na het bijvullen ervan nog steeds niet opgelost? Dan is de kans groot dat jouw vloerverwarming lekt. Wanneer je er op deze manier achter komt dat jouw vloerverwarming lekt, ben je er vaak nog op tijd bij. De lekkage heeft waarschijnlijk nog geen schade aangebracht.

Wanneer je er op een andere manier achter komt dat jouw vloerverwarming lekt, zal dit waarschijnlijk komen doordat je schade hebt ontdekt. Je kunt hierbij denken aan verkleurde voegen in de vloer of vlekken op de muur die door het optrekkende vocht zijn ontstaan.

Vloerverwarming lekkage opsporen en de schade beperken

Een vloerverwarming lekkage is natuurlijk vervelend. Hoe het lek precies kan worden opgelost, verschilt per situatie. In de meest ideale situatie kunnen de handelingen van binnenuit worden uitgevoerd. De vloer hoeft dan niet open gebroken te worden. Echter, dit is niet altijd mogelijk.

Allereerst is het belangrijk dat je zo goed mogelijk lokaliseert waar het lek precies vandaan komt. Door het lek te lokaliseren hoef je niets, of slechts een klein gedeelte van de vloer te breken.

Wanneer je de lek eenmaal hebt gelokaliseerd, kun je verschillende dingen doen om verdere lekkage te voorkomen. Mocht de lek zich in een bepaalde zone bevinden, dan raden wij aan om deze zone handmatig af te sluiten. Op die manier zal er geen sprake meer zijn van een verdere lek of nog meer waterverlies.

De lekdetectie technieken van 040 Loodgieter

Lukt het niet om de lek zelf te lokaliseren? Geen paniek. Onze professionals zijn in staat om de lek aan jouw vloerverwarming te lokaliseren en uiteindelijk verhelpen.
Onze loodgieters maken gebruik van verschillende technieken om een lekdetectie uit te voeren:

1. Warmtebeeld/infrarood techniek

Door het maken van warmtegevoelige foto’s, zien we waar het warme water uit de vloerverwarming lekt.

2. Gasdetectie

Hierbij wordt al het water uit de vloerverwarming gehaald. De leidingen worden na het leeghalen gevuld met een ongevaarlijk gas dat gedetecteerd kan worden.

3. Hoge frequentie meting

De plek waar het lek zich bevindt geeft een bepaald geluid af. Dit geluid kan worden opgevangen door onze speciale apparatuur. Dit noemen we een hoge frequentie meting.

Last van een vloerverwarming lekkage? Neem contact op!

Heb jij last van een lekkage aan jouw vloerverwarming? Hopelijk heb je nu een beeld van de dingen die jij zelf al kunt doen om ergere schade te voorkomen.

Natuurlijk staan de professionals van 040 loodgieter altijd klaar om de lekkage aan jouw vloerverwarming te verhelpen. Wil jij een professional inschakelen, of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Bekijk dan onze verwarming pagina of neem vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer informatie over wat te doen bij een lekkage. Of neem contact op via 040-2051882 of stuur een mail naar info@040loodgieter.nl.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

van Loon

Mijn lekkende dakkapel is snel en accuraat gerepareerd.
Snelle service, betrouwbaar advies, meedenken om het probleem op te lossen, heel positief.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

10

Onze klanten beoordeelden 040 Loodgieter met een gemiddelde score van: 10. Wilt u weten hoe 040 Loodgieter door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Loodgieter vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×