Wat te doen bij een lekkage?

Lees verder

Veel mensen weten niet wat te doen bij een lekkage. Wanneer je ontdekt dat je een lekkage hebt, wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Het kan een tijdrovende onderneming zijn om alles in huis weer droog te krijgen. En de gevolgen van de waterschade kosten vaak veel geld en energie.

Gelukkig komen lekkages niet vaak voor. Het is niet leuk als het gebeurt, maar als je weet hoe je moet handelen, kunt je de schade misschien nog beperken. Met deze tips weet je hoe je zo snel mogelijk jouw waterschade afkomt! Natuurlijk vertellen we je ook graag hoe lekkages zijn te voorkomen.

Hoe ontstaan lekkages?

Er zijn vele oorzaken waardoor een lekkage kan optreden, zoals:

  • Schade aan de dakbedekking
  • Een gesprongen waterleiding
  • Achterstallig onderhoud
  • Problemen met de afvoer door regenval

Ook kan er een badkamer lekkage ontstaan of een vervelende lekkage in de waterleiding. Dit is natuurlijk erg vervelend en lekkages komen nooit gelegen.

Wat kun je doen bij een lekkage?

Als je een lekkage hebt, is het verstandig zo snel mogelijk maatregelen te treffen om verdere schade te voorkomen. Een lekkage kan vervelende gevolgen hebben. Als je een lekkage in het plafond, dak of op andere plekken niet snel ontdekt, kunnen er schimmels ontstaan. Deze schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Volg dit stappenplan om uw lekkage met spoed op te lossen:

1. Gebruik emmers en zeilen om de wateroverlast op te vangen

Zet zo snel mogelijk emmers neer en leg zeilen om verdere schade te beperken.

2. Draai de hoofdkraan dicht

Bij flinke waterschade is het noodzakelijk om als eerste de hoofdkraan dicht te draaien. Dit zorgt ervoor dat verdere waterschade zich niet verspreidt. Met de stopkraan kun je de waterdoorlaat afsluiten.

Hierdoor wordt de lekkage niet erger en kan een loodgieter aan de slag met de leidingen. De stopkraan vindt je meestal in de keuken, meterkast of badkamer. Bij een grote waterschade is het noodzakelijk dat je ook de gastoevoer en elektriciteit uitschakelt. Dit is noodzakelijk totdat de lekkage volledig is opgelost.

3. Bel met spoed een loodgieter

Lekt het nog steeds en kun je het niet stoppen? Bel dan! Zo kan het probleem zo snel mogelijk worden opgelost. De professionals van 040 Loodgieter staan voor je klaar en helpen je graag weer op het droge.

4. Achterhaal de oorzaak van de lekkage in huis

Het zal je maar overkomen, vocht in de muur of een lekkage in de waterleiding. Vaak is het nog niet zo eenvoudig om de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Begin allereerst zelf met het controleren van de leidingen.

Ga met een theedoek of keukenrol langs de zichtbare leidingen en kijk of je ergens vochtplekken tegenkomt. Kun je de kern niet vinden? Dan is de kans vrij groot dat het lek zich dieper in de muur bevindt.

5. Bel met je verzekering

Eerste overlast onder controle? Dan is het belangrijk om snel contact op te nemen met je verzekeraar. Zorg ervoor dat je genoeg foto’s maakt van de lekkage. Deze foto’s kun je gebruiken als bewijsmateriaal. Krijg goed duidelijk waar je allemaal voor verzekerd bent voordat je reparaties uitvoert of materiaal aanschaft om de lekkageschade op te lossen.

Overtollig water zo snel mogelijk wegwerken met de juiste apparatuur

Heb je veel wateroverlast door bijvoorbeeld een lekkage in de vloerverwarming? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag om verdere waterlekkage te voorkomen. Om overtollig water zo snel mogelijk weg te werken, is het juiste materiaal nodig.

Huur een pomp en plaatst deze pomp op het laagste gedeelte van het overstroomde gebied. Of gebruik een nat- en droogzuiger met een hoge zuigkracht om het water op te zuigen.

Tips om verdere schade te voorkomen
Door een lekkage ontstaan er vrij snel schimmels op de muren, vloeren of plafonds. Is het lek gestopt? Ga dan snel aan de slag om verdere schade te beperken. Waar kun je aan denken?

  • Zorg er in ieder geval voor dat alle natte meubels uit de ruimte worden weggehaald.
  • Hang tapijten, dekens en kussens buiten in de zon (als die natuurlijk schijnt).
  • Zet de ramen open.
  • Laat elektrische apparaten aan de lucht drogen en controleer of stopcontacten niet nat zijn geworden.
  • Laat hier een professional van ons naar kijken, anders kan er misschien brand ontstaan.
  • Controleer of gipsplaten vervangen moeten worden. Zie je natte plekken op de gipsplaten? Dan moeten deze platen meestal vervangen worden.

Twijfel je over een van bovenstaande dingen? Een expert van Loodgieter 040 kan ook altijd even met je meekijken.

Voorkom lekkages in de toekomst

Bespaar tijd, kosten en energie door lekkages te voorkomen. Maak er een prioriteit van om uw huis tegen waterlekkage te beschermen. Controleer regelmatig de zichtbare leidingen. Maar houd ook de plafonds, muren en vloeren goed in de gaten. Vermoed je dat je last hebt van een lekkage? En weet je niet wat je moet doen? Twijfel niet en raadpleeg een expert.

Wat te doen bij een lekkage in het plafond?

Controleer een paar keer per jaar alle plafonds op vochtige plekken. Als de vochtige plekken zich in het midden van het plafond bevinden, dan duidt dit meestal op een lekkage in het plafond. Goed om op te letten!

Een lekkage aan het plafond heeft vaak een oorzaak van binnen in het huis. Maar ook in het dak kan een lekkage ontstaan. Zo voorkom je lekkage door regen:

1. Zorg voor een schone dakgoot

Wanneer je dakgoot verstopt zit met bladeren, kan regenwater zich niet afvoeren. Hierdoor kan waterschade optreden. Maak daarom elk jaar uw dakgoot schoon of laat hiervoor iemand komen.

2. Zorg ervoor dat je dakpannen goed vast liggen

Hierdoor kan er geen water langs lopen.

3. Heb je een plat dak? Controleer dan regelmatig de dakbedekking

Kijk of er geen openingen of gaten op het dak zitten en of het daklood goed aansluit. Het is slim om te kijken naar alle aansluitingen op je platte dak. Zo voorkomt je dat er een lekkage aan het dak komt.

Wat te doen bij een lekkage van het dak? Neem de juiste maatregelen voordat je het dak op gaat! Durf je zelf niet het dak op? Zorg ervoor dan voor dat je een professional inschakelt, die wel weet wat te doen bij een lekkage door regen.

Ben je op zoek naar nog meer tips?

Hier lees je bijvoorbeeld ook hoe je een lek in de CV-leiding kunt dichten of wat je moet doen wanneer je een lekkage hebt in je gootsteen.

Bel 040 Loodgieter om een lekkage te verhelpen en te voorkomen

Meer weten over wat te doen bij lekkage of een waterlekkage zo snel mogelijk oplossen? Voor zowel het opsporen van een lekkage of het verhelpen van een lek, ben je bij 040 Loodgieter aan het juiste adres! Hier vind je met spoed een loodgieter, die effectief en efficiënt jouw waterschade oplost.

Door de inzet van het team van 040 Loodgieter hoef je jezelf geen zorgen te maken over schade of waardevermindering door lekkages. Daarnaast bespaar je toekomstige kosten en energie. Meer weten? Neem gerust contact met ons door te mailen naar info@040loodgieter.nl of te bellen naar 040-2051882!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Cees vd Laan

Als 2 grote loodgieters-bedrijven uit Eindhoven je laten zitten en hun afspraken niet nakomen, is het een verademing dat Nick Dekkers wel zijn afspaak nakomt, in een kwartiertje was de lekkage verholpen.

Bedankt voor de snelle komst.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

10

Onze klanten beoordeelden 040loodgieter met een gemiddelde score van: 10. Wilt u weten hoe 040loodgieter door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040loodgieter vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×