Vocht in de muur door een lekkage, wat nu?

Lees verder

Je hebt een lekkage ontdekt en de moed zakt je in de schoenen. Begrijpelijk, want alsof een lekkage alleen nog niet vervelend genoeg is, kamp je ook nog met de gevolgen ervan. Door een lekkage ontstaan vaak vocht- en schimmelplekken op de muur die er niet alleen vies uitzien, maar ook schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om het vocht zo snel mogelijk aan te pakken. Wij geven je alle tips en tricks.

Pak de oorzaak van het vochtprobleem aan

Het klinkt misschien als een open deur, maar om vocht in de muur aan te pakken, moet je toch echt bij de oorzaak van het probleem zijn. Een muur schoonmaken of opnieuw afwerken heeft weinig zin als het vocht door een lekkage binnen no-time weer op je wanden zit. Helaas is een lek in huis niet altijd even gemakkelijk op te sporen. Veel waterleidingen en afvoeren die een lekkage kunnen veroorzaken zitten inderdaad in de muur, maar omdat water altijd de weg van de minste weerstand zoekt, kan de oorzaak van het vocht ook ergens anders zitten.

De drie meest voorkomende lekkages

1. Lekkage aan de waterleiding

Omdat een waterleiding veel vertakkingen in vloeren en muren heeft, kan een lekkage aan de waterleiding op verschillende plekken in huis ontstaan.

2. Lekkage aan (vloer)verwarmingsleidingen

Deze leidingen zitten meestal verstopt in de muur of vloer. Een lekkende koppeling of gaatjes in de leidingen blijven Hierdoor lang onopgemerkt en kunnen voor veel schade zorgen.

3. Lekkage aan het dak of dakgoten

Een lek aan het dak of aan dakgoten kan ook voor vochtproblemen aan binnenmuren zorgen. Water dat naar binnen sijpelt kan door de muren in huis worden opgenomen.

Een professioneel loodgieter kan de lekkage met de juiste technieken en materialen opsporen en oplossen. Hierdoor blijft de schade aan muren vaak beperkt.

Vocht uit de muur trekken

Is de oorzaak van de lekkage gevonden en opgelost? Dan is het tijd om de muur te laten drogen. Omdat een lekkage lang onopgemerkt blijft, kan er veel vocht in de muur getrokken zijn. Dit vocht kan niet à la minute wegtrekken. Het is raadzaam om ten minste een maand droogtijd aan te houden, voordat je begint met eventuele herstelwerkzaamheden.

Om het droogproces te versnellen is een goede ventilatie in huis belangrijk. Laat ventilatieroosters dag en nacht open en zet ramen op een kiertje. Laat het huis daarnaast goed luchten door dagelijks ramen en deuren een kwartier tegen elkaar open te zetten. Ook een vochtvreter kan uitkomst bieden.

De muur herstellen na lekkage

Om de muur na een lekkage te herstellen, is het belangrijk dat je muur goed schoonhoudt. Is er sprake van schimmelvorming? Dan is het zaak de schimmel meteen te verwijderen. Hardnekkige schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Een spatel of stalen borstel en een schoonmaaksopje is vaak al voldoende om de schimmel te verwijderen.

Wanneer de muur goed schoon en droog is kan begonnen worden met herstelwerkzaamheden. Afhankelijk van de omvang van de schade en het type muur kun je je muur (opnieuw) laten stucen, schilderen of behangen. Houd er rekening mee dat een muur na een lekkage vaak moet worden geïsoleerd zodat verkleurde plekken niet doorslaan door de nieuwe afwerklaag.

Lekkage voorkomen

Natuurlijk is het fijn als de muur eenmaal hersteld is na een lekkage. Nog fijner is het als je de kans op lekkages in de toekomst kunt voorkomen. Een eenvoudige lekkage kan vrijwel altijd voorkomen worden door periodiek onderhoud uit te voeren aan daken, leidingen en afvoeren. Een erkend loodgieter kan zwakke plekken opsporen en verhelpen. Probeer lekkages zo min mogelijk zelf op te lossen, maar laat je adviseren. Hiermee voorkom je een hoop problemen in de toekomst.

Hulp nodig bij het opsporen en oplossen van een lekkage?

Meer weten over wat te doen bij een lekkage? Bel 040 Loodgieter voor een erkende en ervaren loodgieter in de regio. Neem contact met ons op via info@040loodgieter.nl of bel naar 040-2051882.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

10

Onze klanten beoordeelden 040 Loodgieter met een gemiddelde score van: 10. Wilt u weten hoe 040 Loodgieter door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Loodgieter vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×