Wat te doen bij een lekkage?

Veel mensen weten niet wat te doen bij een lekkage. Wanneer je ontdekt dat je een lekkage hebt, wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Het kan een tijdrovende onderneming zijn om alles in huis weer droog te krijgen. En de gevolgen van de waterschade kosten vaak veel geld en energie.

 

Gelukkig komen lekkages niet vaak voor. Het is niet leuk als het gebeurt, maar als je weet hoe je moet handelen, kunt je de schade misschien nog beperken. Met deze tips weet je hoe je zo snel mogelijk jouw waterschade afkomt! (En natuurlijk vertellen we je ook graag hoe lekkages te voorkomen).

Hoe ontstaan lekkages?

Er zijn vele oorzaken waardoor een lekkage kan optreden. Denk aan;

 • schade aan de dakbedekking;
 • een gesprongen waterleiding;
 • achterstallig onderhoud;
 • of problemen met de afvoer door regenval.

Er kan in de badkamer lekkage ontstaan of je hebt te maken met een vervelende lekkage in de waterleiding. Niemand wordt hier blij van en lekkages komen natuurlijk nooit gelegen. 

Wat kun je doen als je last hebt van een lekkage?

Als je een lekkage hebt, moet je zo snel mogelijk maatregelen nemen om verdere schade te beperken. Een lekkage kan vervelende gevolgen hebben. Als je een lekkage in het plafond, dak of op andere plekken niet snel ontdekt, kunnen schimmels ontstaan. Deze schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Volg dit stappenplan om uw lekkage met spoed op te lossen:

Stap 1. Gebruik emmers en zeilen om de wateroverlast op te vangen.

Zet zo snel mogelijk emmers neer en leg zeilen om verdere schade te beperken.

Stap 2. Draai de hoofdkraan dicht

Bij flinke waterschade is het noodzakelijk om als eerste de hoofdkraan dicht te draaien. Dit zorgt ervoor dat verdere waterschade zich niet verspreidt. Met de stopkraan kun je de waterdoorlaat afsluiten.

Hierdoor wordt de lekkage niet erger en kan een loodgieter aan de slag met de leidingen. De stopkraan vindt je meestal in de keuken, meterkast of badkamer. Bij een grote waterschade is het noodzakelijk dat je ook de gastoevoer en elektriciteit uitschakelt. Dit moet tot dat de lekkage weer volledig is opgelost.

Stap 3. Bel met spoed een loodgieter!

Lekt het nog steeds en kun je het niet stoppen? Bel dan! Zo kan het probleem zo snel mogelijk worden opgelost. De professionals van 040 Loodgieter staan voor je klaar en helpen je graag weer op het droge.

Stap 4. Achterhaal de oorzaak van uw lekkage in huis

Het zal je maar overkomen; vocht in de muur of een lekkage in de waterleiding. Vaak is het nog niet zo eenvoudig om de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Begin allereerst zelf met het controleren van de leidingen.

Ga met een theedoek of keukenrol langs de zichtbare leidingen en kijk of je ergens vochtplekken tegenkomt. Kun je de kern niet vinden? Dan is de kans vrij groot dat het lek zich dieper in de muur bevindt.

Stap 5. Bel met uw verzekering

Wat te doen bij een lekkage? Eerste overlast onder controle? Dan is het belangrijk om snel contact op te nemen met uw verzekeraar. Zorg ervoor dat je genoeg foto’s maakt van de lekkage. Deze foto’s kun je gebruiken als bewijsmateriaal. Krijg goed duidelijk waar je allemaal voor verzekerd bent voordat je reparaties uitvoert of materiaal aanschaft om de lekkageschade op te lossen.

Overtollig water zo snel mogelijk wegwerken met de juiste apparatuur

Heb je veel wateroverlast door bijvoorbeeld een lekkage in de vloerverwarming? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag om verdere waterlekkage te voorkomen. Om overtollig water zo snel mogelijk weg te werken, is het juiste materiaal nodig.

Huur een pomp en plaatst deze pomp op het laagste gedeelte van het overstroomde gebied. Of gebruik een nat- en droogzuiger met een hoge zuigkracht om het water op te zuigen.

Tips om verdere schade te voorkomen
Door een lekkage ontstaan er vrij snel schimmels op de muren, vloeren of plafonds. Is het lek gestopt? Ga dan snel aan de slag om verdere schade te beperken. Waar kun je aan denken?

 • Zorg er in ieder geval voor dat alle natte meubels uit de ruimte worden weggehaald.
 • Hang tapijten, dekens en kussens buiten in de zon (als die natuurlijk schijnt).
 • Zet de ramen open.
 • Laat elektrische apparaten aan de lucht drogen en controleer of stopcontacten niet nat zijn geworden.
 • Laat hier een professional van ons naar kijken, anders kan er misschien brand ontstaan.
 • Controleer of gipsplaten vervangen moeten worden. Zie je natte plekken op de gipsplaten? Dan moeten deze platen meestal vervangen worden.

Twijfel je over een van bovenstaande dingen? Een expert van Loodgieter 040 kan ook altijd even met je meekijken. 

Voorkom lekkages in de toekomst

Bespaar tijd, kosten en energie door lekkages te voorkomen. Maak er een prioriteit van om uw huis tegen waterlekkage te beschermen. Controleer regelmatig de zichtbare leidingen. Maar houd ook de plafonds, muren en vloeren goed in de gaten. Vermoedt je dat je last hebt van een lekkage? En weet je niet wat je moet doen? Twijfel niet en raadpleeg een expert.

Wat te doen bij een lekkage in het plafond?

Controleer een paar keer per jaar alle plafonds op vochtige plekken. Als de vochtige plekken zich in het midden van het plafond bevinden, dan duidt dit meestal op een lekkage in het plafond. Goed om op te letten!

Een lekkage aan het plafond heeft vaak een oorzaak van binnen in het huis. Maar ook in het dak kan een lekkage ontstaan. Zo voorkom je lekkage door regen:

 1. Zorg voor een schone dakgoot
  Wanneer je dakgoot verstopt zit met bladeren, kan regenwater zich niet afvoeren. Hierdoor kan waterschade optreden. Maak daarom elk jaar uw dakgoot schoon of laat hiervoor iemand komen.
 2. Zorg ervoor dat je dakpannen goed vast liggen
   Hierdoor kan er geen water langs lopen.
 3. Heb je een plat dak? Controleer dan regelmatig de dakbedekking
  Kijk of er geen openingen of gaten op het dak zitten en of het daklood goed aansluit. Het is slim om te kijken naar alle aansluitingen op je platte dak. Zo voorkomt je dat er een lekkage aan het dak komt.

Wat te doen bij een lekkage van het dak? Neem de juiste maatregelen voordat je het dak op gaat! Durf je zelf niet het dak op? Zorg ervoor dan voor dat je een professional inschakelt, die wel weet wat te doen bij een lekkage door regen.

Bent u op zoek naar nog meer tips?

Hier leest u bijvoorbeeld ook hoe je een lek in uw CV-leiding kunt dichten of wat je moet doen wanneer je een lekkage hebt in je gootsteen.

Bel 040 Loodgieter om een lekkage te verhelpen en te voorkomen

Meer weten over wat te doen bij lekkage of een waterlekkage zo snel mogelijk oplossen? Voor zowel het opsporen van een lekkage of het verhelpen van een lek, ben je bij 040 Loodgieter aan het juiste adres! Hier vind je met spoed een loodgieter, die effectief en efficiënt jouw waterschade oplost.

Door de inzet van het team van 040 Loodgieter hoef je jezelf geen zorgen te maken over schade of waardevermindering door lekkages. Daarnaast bespaar je toekomstige kosten en energie. Meer weten? Neem gerust contact met ons door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar 040-2051882!

 • pijler-installatie
 • pijler-verwarming
 • pijler-sanitair

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Loodgieter vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Loodgieter met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Loodgieter door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040loodgieter.nl

Copyright © 2022 www.040loodgieter.nl
Sitemap

040 Loodgieter
040 Loodgieter 5/ 5 based on 1 9 ratings.